Omjer tinkture 1 dio svježe biljka na 5 dijelova alkohola jačine 45% do 50%
RECEPT ZA PRAVLJENJE SREMUŠ TINKTURE
Koristite uvijek samo svjež sremuš prikupljen manje od dva sata prije pripreme tinkture.
U pola litra 96 postotnog alkohola dodati 400 do 450 mililitara destilovane vode da se dobije 45% do 50% rastvor.
(Umjesto alkohola može se koristiti i vodka 45% do 50%)
- Listove svježeg sremuša isjeckati
- Napunite teglu koja može da primi litar tekučine izrezanim listovima i dodajte alkohol ili vodku do vrha tegle
- Teglu dobro zatvorite i ostaviti na tamnom mjesto da stoji 28 do 30 dana. Povremeno promučkajte
- Gotovu tinkturu procijediti uspite u flaše i ostavite na tamno mjesto
- Koristiti tri puta dnevno po dvadeset kapi ili po potrebi
- Ako niste u mogučnosti da sami napravite tinkturu sremuša, koristite Ramslin kapi.
Ogromna prostranstva sremusa nalaze se i na planini Rudnik gde su obelezena kao PSS (prirodno staniste sremusa). S`obzirom da je 99-te vrh planine bombardovan od strane NATO-a interesuje me da li je sremus ispravan za upotrebu, odnosno dali je g-din Dragan Ljubisavljevic vrsio analize sremusa sa ovog podrucja. Unapred zahvalan.
Poštovani Milija,
Nemam analizu zemljišta sa Rudnika, ali bombardovanje koje je bilo, sasvim sigurno je na okolinu ostavilo negativan uticaj.